Fotoğraf Çekme Teknikleri

Fotoğraf Sözlüğü

RAW Nedir?

Puan verilmedi.

Raw

RAW, dijital fotoğraf makinelerinin negatifi olarak tanımlanır. CCD veya CMOS üzerindeki ham veriyi, hiçbir görsel işleme tabi tutmadan bilgisayara aktarmayı sağlar. Zira aksi belirtilmedikçe dijital kameralar bazı görsel işlemler yaparlar.

Çekilen bir foto, JPEG olarak kaydedilmeden önce ona white balance uygulanır, ardından keskinlik (sharpening) ayarı (makinede vardır, tarafımızdan belirlenen bir değerdir) uygulanır, benzer şekilde kontrast uygulanır ve son olarak, fotoğraf tanımlanan ölçüde kayıplı olarak sıkıştırılarak, belleğe saklanır. RAW ise, bunların hiçbirini yapmadan fotoğrafı “ham haliyle” kaydeder ve bir RAW editör yazılımıyla, bu ayarları bilgisayar başında kendinizin yapmanızı sağlar. Bu bir anlamda “dijital film banyosu” olarak düşünülmelidir.

Her dijital fotoğraf makinesi RAW formatında kaydedemez. Yeni ve gelişmiş makineler bu işlemi yapabilmektedir. RAW formatı, kayıplı bir sıkıştırma olmadığından, disk ve dijital bellek üzerinde fazla yer tutar, kaydetmesi ve aktarması da fazla zaman alır. Ama ciddi fotoğraflar genellikle RAW formatıyla çekilir ki, üzerinde istenen ayarlamalar yapılabilsin.

Yazıyı beğendiniz mi?

6 Comments

  1. Ali Fuat

    Güzel bir anlatım olmuş, teşekkürler.

  2. kaptanzst

    Açıklama için binlerce teşekkürler.

  3. uzun zamandır merak edip bi türlü bakamadığım bir format dı-konuydu. ben de resimdeki makinayı kullanıyorum:) ama nedersin işte acemilik. hevesle aldım kullanması zor geliyor.
    Yalnız raw formatıyla çekimler için yüksek kebesiteli bellek kartları bulundurmak gerekir.
    bilgi için teşekkürler

  4. Olcay Erkut

    Verdiğiniz bilgi için çok teşekkürler. Ancak bir şey merak ediyorum: Çekilen bir görüntü üzerinde oynamak için mutlaka RAW formatında mı çekim yapılmalıdır? Jpeg veya bir başka format üzerinde de bu tür düzeltmeler yapılamaz mı? Photoshop programında var olan bazı özellikler kullanılarak (Bright Contrast v.b.) bu formatlarda da oynama ve düzeltme işlemleri de aynı sonucu vermez mi? sorumu yanıt verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler Olcay ERKUT

  5. admin

    Merhaba Olcay Bey,
    Photoshop kullanarak JPG vb. formatlara müdahale etmeniz mümkün. Ancak arada şöyle bir fark var:

    RAW formatı, fotoğraf makinası üzerinde fotoğrafı çekmeden önce yaptığınız ayarları (Örn. pozlama gibi) fotoğrafı çektikten sonrada yapmanıza imkan tanır.

    JPG formatında ise fotoğraftaki pixellere müdahale edilir. Çekim sırasında çekilen fotoğraf JPG formatına dönüştürülürken bir sıkıştırma işleminden geçtiği içinde RAW formatındaki değişiklikler kadar kaliteli bir sonuç ortaya çıkmamaktadır.

  6. Raw fotoğrafları işleyen ücretsiz program önerebilirmisiniz. Varmı acaba ?

Leave a Reply