Fotoğraf Teknikleri

Fotoğraf Çekme Teknikleri

Fotoğraf İpuçları, Fotoğraf Teknikleri, Fotoğrafın Temelleri

Fotoğraf Makinalarında Hangi Çekim Modunu Kullanmalıyız?

4.63/5 (16)

Kullandığımız fotoğraf makinalarının çoğunda (amatör kompak makinaların bazılarında bu modlar yer almaz) 4 temel çekim modu yer almaktadır. Belki de bu modların ne anlama geldiğini biliyorsunuz ama hangisini ne zaman kullanmanız gerektiğini bilmiyorsunuz.

İşte size bu 4 modun açıklaması ve kullanım alanları.

Fotoğraf Makinalarında Bulunan Çekim Modları

Program (P) Modu

Program (P) modunda çekim yaparken, fotoğraf makinesi hemen hemen bütün ayarları otomatik yapar. Diyafram ve enstantane hızı otomatik olarak seçilir. Yalnızca flaş devre dışı olacaktır. Flaş kullanmak istediğiniz zamanlarda kendiniz manuel olarak flaşı açmalısınız. Bu modun auto modundan farkı budur.

En uygun kullanım alanı: sokak fotoğrafçılığı, anlık fotoğraf çekimleri ve doğa çekimleri

Anlık fotoğraflar çekerken çoğu zaman ayar yapalım derken anı kaçırabiliriz. Bu yüzden anı kaçırmamak ve en iyi kareyi yakalayabilmek adına bu mod en ideal seçim olacaktır. Ayrıca bu mod doğa fotoğrafları çekerken de çoğu zaman doğru tercih olacaktır.

Aperture Priority (Av) Modu

Diyafram Öncelikli (Av) mod ile, diyafram seçimini siz yaparsınız ve yaptığınız seçime göre kamera pozlama süresini belirler.

En uygun kullanım alanı: manzara fotoğrafları

Ben hemen hemen tüm manzara fotoğraflarında diyafram öncelikli moddu kullanırım. Bunun sebebi manzara fotoğraflarında her şeyi görmek isteyişimdir. Bu nedenle küçük bir diyafram ayarı ile karanlık bölgeleri aydınlatabilirsiniz.

Shutter Priority (Tv) Modu

Enstantene öncelikli (Tv) mod ile, pozlama süresini seçersiniz ve kamera diyafram ayarını kendisi yapar.

En uygun kullanım alanı: akarsu, şelale türü yoğun hareketlerin olduğu yerlerde

Hızlı akan sularda ipeksi bir görüntü elde etmek için pozlama süresi ve diyaframı iyi ayarlamalısınız. Ancak Manuel modda bunu yaparken ayarlamayı yapmak çoğu zaman zor olabilir. Tv modu ile siz sadece pozlama süresini belirlersiniz ve diyafram ayarını makina yapar. Böylece en doğru ayarı elde ederek ipeksi bir akarsu görüntüsü elde edebilirsiniz.

Manual (M) Mod

Manuel mod ile, diyafram ve enstantene hızını seçersiniz. Bu mod kamerada tam kontrol sağlar.

En uygun kullanım alanı: herşey (ancak manzara biraz zordur)

Bu ayar makinaya ve çekim modlarına tamamen alışanlar için tek kullanım modudur. Her türlü çekimi bu mod ile yapabilirsiniz. Ancak en doğru ayarları yapmakta zorlanıyorsanız henüz bu mod için erken demektir. Doğru enstantene ve diyafram ayarını manuel olarak yapmak, en doğru fotoğrafı elde etmenizi sağlayacaktır.

Yazıyı beğendiniz mi?

8 Yorum

  1. Elinize saglik emeginiz icin.
    Sanirim Canon ozelliklerini anlatmisiniz sadece. Nikon da bu ayarlar farkli , keske onlar icinde bilgi verseydiniz

  2. Metin Bey, bu ayarlar evrenseldir ve tüm fotoğraf makinalarında vardır. Bu yüzden yazı sadece Canon için geçerli değil tüm markalar için geçerlidir.

  3. ayfer

    Evet benim makinemde de isimleri tv av diye geçmiyor ama açıklamarla neyin ne oluğunu çok net anladım. Elinize sağlık, teşekkürler böyle birbilgi paylaştığınız için.

  4. Visali Emin

    Uzun pozlama yaparken simdi manuel mod mu daha kullanisli Tv modumu daha kullanisli

    • hakancamoglu

      Uzun pozlama için en doğru seçim; manuel mod olacaktır.

  5. Ahmet

    Agziniza saglik hocam ben kisisel cekim disarda yesillik alanda cekim yapicam. Tek kisilik ve cift elimde canon 70d var ben manuelde zorlaniyorum Peki manuel disinda hangi modda cekmeliyim

  6. Asuman Süzer

    Portre çekimi hangi modda daha doğru olur

Yorum Yaz