4.94/5 (16)

Gün batımı, gördüklerimizi daha da güzel hale getiren renklere ve ışığa sahiptir. Ancak gözle görünen bu görüntünün fotoğrafını çekmek oldukça zordur. Hem zamanınız çok kısıtlıdır, hem de ters ışık olduğu için doğru ışık ayarı yapmak zordur.

Az zamanda ve ters ışıkta mükemmel gün batımı fotoğrafları çekmek için size verdiğimiz ipuçlarına dikkat edin.

Gün Batımı Fotoğrafları Çekmek için İpuçları

1. Düşük pozlama yapın

Az miktarda düşük pozlama ile renkleriniz daha zengin ve belirgin olacak. Sahneniz çok daha çarpıcı olacaktır.

2. Ön planınızı önceden belirleyin

İyi bir gün batımı fotoğrafının temeli iyi seçilmiş bir ön plan objesidir. İlgi çekici bir obje önerilerimiz bir su birikintisi, tekne ya da iskele olabilir.

3. Ufku ortalamayın

Ufuk çizgisini fotoğrafın ortasına yerleştirmeyin. Karenizi yatay olarak 3’e bölün ve ufuk çizgisini bu çizgilerden birine hizalayın. Bu sadece gün batımı için değil bütün fotoğrafçılık için genel bir kuraldır. Ayrıca ufuk çizgisinin düz olduğuna da dikkat edin.

4. Arkanızı dönün

Gün Batımı Fotoğrafı

Bazen güneş ışığının düştüğü yerlerdeki görüntü çok güzeldir ama fotoğrafçılar güneşe baktıkları için bunu göremezler. Arkanızdaki gün batımının sıcak ve yumuşak ışığını kullanın.

5. Ayarlamaları önceden yapın

Gün batımındaki kısa zamanı ayarlamaları yapmakla geçirmeyin. Güneş hala tepedeyken diyafram öncelikli pozlama telafili modda çekimlerinizi yapın ve güneş ufuk çizgisine yaklaşınca manuel moda geçin. Manuel mod size daha uygun pozlamalar sağlayacaktır.

6. Daha uzun kalın

Gün batımından yaklaşık 25 dakika sonra bazı günler ışıklar yeniden çoğalır. Bu ikinci gün batımı şansını kaçırmamak için biraz daha bekleyin.

7. Silüetler oluşturun

Ön plana koyduğunuz nesneleri karaltı haline getirmek için enstantane hızını arttırmanız yeterli. Daha iyi silüet fotoğrafları için güneş ışığının içinden geçip yansıyabileceği daha çok detayı olan objeler kullanabilirsiniz. Çok büyük ve ayrıntısız bir obje kullanırsanız gün batımını kapatan büyük bir karanlık elde edersiniz.

8. Beyaz dengesini otomatik kullanmayın

Beyaz dengesini otomatik kullanmak yerine “shade” moduna getirerek altın tonlarında parlayan gün batımı fotoğrafı çekebilirsiniz.

9. HDR’ı deneyin

Daha dinamik alanda çekim için HDR çekimi deneyin.

HDR çekim ile ilgili detaylı bilgi için: HDR Fotoğraf Çekimi ve Düzenleme video anlatımını izleyin.

10. Bulutları yakalayın

Gün Batımı Manzara Fotoğrafı

Parçalı bulutlu bir günde bulutların dümdüz olduğu anlarda fotoğraflar daha gri çıkacaktır ve istenilen sıcak renkler oluşmayacaktır. Bu nedenle daha düzensiz ve ince bulutlar için bekleyin.

11. Panaromayı deneyin

Panaromalar gökyüzündeki diğer renkleri ortaya çıkararak kontrast oluşturmanızı sağlar.

12. Güneş ışıklarını yakalayın

Güneş tam batarken diyaframı en yüksek değere getirerek güneşin batan ışınlarını yakalayın. Güneşten çıkıp size gelen ışın demetleri ile güzel bir fotoğraf elde edebilirsiniz. f/22 değeri bu çekim için uygun olabilir.

13.Filtreleri boşverin

Polorize edici filtre de dahil olmak üzere bütün filtreleri kapatıp gün batımı çekimini yapın. UV ya da polarize filtreler gün batımındaki keskin renkleri yakalamanıza engel olur.

14. Güneş gözlüklerinizi çıkarın

Eğer güneş gözlükleri ile manzaraya ve LCD’de bakarsanız doğal olarak fotoğrafları çektiğinizden daha karanlık görürsünüz. Eve gidip fotoğrafları gördüğünüzde pişman olmamak için güneş gözlüklerinizi çıkarın.

Gün Batımı Yaz Fotoğrafı

15. RAW çekim yapın

RAW çekimin faydalarından hep bahsediyoruz. Gün batımı çekimlerinde de ekstra önemli. JPEG piksellerinizi sıkıştırıp renklerin bir kısmını yok eder. RAW ise bütün renkleri yakaladığınız gibi fotoğrafa hapseder. JPEG  ile emeklerinizi boşa harcamayın.

16. En iyi günü bulun

En iyi gün batımı manzarası yağmurlu günlerden sonra olur. Eğer yağmur dinip bulutlar dağılmaya başladıysa makinenizi alıp manzaraya koşun.

17. Flaş kullanmayı düşünün

Eğer gün batımında bir kişinin veya objenin fotoğrafını çekiyor ve sadece silüet olarak kalmasını istemiyorsanız flaş kullanarak objeyi aydınlatabilirsiniz.

18. Kameranıza gerekli dokunuşları yapın

Eğer geniş bir alanın fotoğrafını çekmek istiyorsanız telefoto lenslerden almayı düşünün. Daha düzgün bir alan yaratmak için fotoğraf stilinizi mutlaka “Manzara”‘ya getirin. Asla otomatik gün batımı ayarını kullanmayın. Diyafram ve enstantane ile oluşturacağınız yaratıcılığınızı öldürür.

19. Akıllı telefonunuzu çalıştırın

Telefonunuza gün doğumu ve batımı saatlerini veren bir uygulama indirin. Dünyanın neresinde olursanız olur gün batımı saatlerini kaçırmayın.

20. Çok pratik yapın

Çok çalışmak kusursuzlaştırır. Ne kadar çok fotoğraf çekerseniz o kadar daha iyi olacaksınız.