Fotoğraf Teknikleri

Fotoğraf Çekme Teknikleri

Fotoğraf Ekipmanları, Fotoğraf Sözlüğü

Canon FD Bayonet Tarihçesi

4/5 (1)

FD lensler Canon  dünyasına 1990′li yılların ortasına kadar yaklaşık çeyrek yüzyıl damgasını vurmuş lenslerdir.

FD lenslerdeki FD bugün kullandığımız EF lenslerdeki gibi belli bir takma yuvasına işaret ediyor. Bu yuvayı ilk kullanan kamera ise Canon’un Efsanevi makinesi Canon F-1.

1990 da son FD yuva uyumlu Canon T60 kameranın üretilmesi ile beraber bu lensler yavaş yavaş sadece dönem makinalarına meraklı kişilerin kullandığı ve artık üretimde olmayan lensler arasında yerini aldı.  7.5mm odak uzunluğundan 5200mm odak uzunluğuna kadar üretilen FD bağlantılı lensler bugün kullandığımız bir çok lensin atası sayılabilecke dizayn öğeleri içeriyordu.


Canon FD 7.5mm f/5.6 S.C Lens


Canon FD 5200mm f/4 Lens

Işın aslı Canon’un ilk kırmızı halkaları daha doğrusu kırmızı ile daha kaliteli olan lensleri işaretlemesi bu lenslerin ilk üretildiği yıllara dayanır. Canon bu lensleri ilk üretmeye başladığı yıllarda bugün hala bütün EF serisi lenslerde kullanılan S.C (Spectra Coating / Işık Tayfı Kaplama) ve S.S.C. ( Super Spectra Coating)leri bu lenslerde kullanmaya başladı.

Burada bir ara vererek bu kaplama ne işe yarıyor yazmamız gerek sanırım.Işık lensle girdiğinde camlardan geçerken bir kısmı da geri yansır. Aynı bir mağaza vitrinine bakarken görüntümüzün geri yansıması gibi. YAnsıyan ışık bir önceki lensten geir yansır buda hayalet görüntü oluşumuna ve ya flare/ışık patlaması oluşumuna sebep verir. Canon’un her dalga boyu için bir çok katlamdan oluşan Super Spectra Coating’i her dalga boyunun yansimasını tek tek önleyerek bunun oluşumunu kontrol eder. Bu sayede yüksek kontrastlı ve keskin fotoğraflar mümkün olur.

İlk kez 1970 yılında ortaya çıkan FD lenslerde 1973  yılına gelinceye kadar bu ayrımı belirten herhangi bir ibare yer almadı. 1973 yılından itibarense bugünkü L serisi ayrımının ilk örneği sayılabilecek daha kaliteli lensi kırmızı ile işaretleme geleneğib başladı ve lenslerin önüne kırmızı ile yazımış S.S.C. İbaresi yer aldı.


Canon FD 85mm f/1.2 S.S.C. Lens


Canon FD 50mm f/1.8 S.C Lens

1978  yılına gelindiğinde ise Canon S.C. ve S.S.C. ibaresini tüm lenslerden kaldırdı ve sadece  S.S.C. kaplamayı kullandı. Aynı kaplama dijitaller için biraz değiştirilerekte olsa halen kullanılmaktadır.

Yıllar içinde değişen kaplama gibi FD lenslerin kamera bağlantı noktası ve görünüşüde değişime uğramıştır. İlk FD lenslerle Silver Nose/ Gümüş Burun lakabı takılmasının bir sebebi olan ön tarafta parasoleyin takılması için krom metam bölüm zamanla ortadan kalkmıştır. Aynı şekilde ilk dönem FD lenslerin kamera bağlantı noktası çevrilerek sıkılan bir halka gibiyken daha sonra bir düğme ile serbest bırakılan modellere dönüşmüştür.


Canon FD 28mm f/3.5 Silver Nose/Gümüş Burun Lens


Canon FD 50mm f/1.8 Eski tip bağlantı kilidi.


Canon FD 50mm f/1.8 Yeni tip baglanti kilidi.

FD lenslerle ilgili birdiğer bilgide bir çokları tarafından sanıldığı gibi hepsinin manuel fokus lensler olmadıklarıdır. Fotoğraf dünyasında çok önemli bir çığır açan ilk AF lens FD bağlantı noktasına sahiptir. İlk bağımsız ve tam AF özelliğine sahip lens Canon FD 35-70mm AF’dır. Bu lensle ilgili en garip durum fokus işlleminin kamera ile hiç bir bağlantısının olmaması, lensin yanında yer alan bir düğmeye basılarak ayrıca gerçekleşmesidir. Makine ile bir bilgi alışverişi olmadığı için Canon F-1 dahil olmak üzere tüm FD uyumlu makinalarda kullanılabilir.


Canon F-1 ve Canon FD 35-70mm AF Lens

FD mount lensler aynı zamanda kamera ile iletişime geçen ilk Canon lenslerinde dönemidir. AC serisi olan bu lensler FD yuvaya sahiptir anca yuvada bugünkü EOS sistemine benzer pinler ile makine tarafından kontrol edilmektedir. Bu şekilde üç lens üretilmiştir. AC 50mm f/1.8, AC 35-70mm f/3.5-4.5, ve AC 75-200mm f/4.5. Tabii bu lensleri desteklemek için üretilen kamerayı da anmadan geçmek olmaz. T80 model bu kamera türünün tek örneğidir. AC sistemi kontrol edebilecek başka bir kamera üretilmemiştir.


AC 50mm f/1.8, AC 35-70mm f/3.5-4.5, ve AC 75-200mm f/4.5


CAnon T80 FD AC lens ile

FD Lenslerle ilgili bir diğer yanılgı ise FD lenslerin EOS sistemlerde kullanılmadığı yönündedir. Tamatı olmasa da bir kısmı özellikle Telefoto olanları kullanılabilmektedir. Tabii bir adaptör yardımı ile. Hattam Canon şu anda piyasada bulumanın neredeyse imkansız olduğu adaptörler üretmiştir bunun için.

Canon FD ‘den  EF’e Dönüştürücü

Bu adaptör yardımı ile FD 200mm 1.8 L, FD 200mm 2.8 RF, FD 300mm 2.8 L, FD 300mm 4, FD 300mm 4 L, FD 400mm 2.8 L, FD 400mm 4.5, FD 500mm 4.5 L, FD 600mm 4.5, FD 800mm 5.6 L, FD 50-300mm 4.5 L, FD 85-300mm 4.5, FD 150-600mm 5.6 L lensler hemen hemen bütün EOS EF sistemlerde kullanilabilmektedir.

Her ne kadarbaşka görsel elementli adaptörler olsa da görüntü kalitesine verdiği büyük zarar ve lensin ışık geçirgeniğini ciddi şekilde etkilemesi nedeni ile tercih edilmemesi gerekmektedir.

Yazının sonuna gelirken FD serisi lenslerin üretim tarihlerinin nasıl okunacağı ile ilgili de kısa bir bilgi vermek isterim. FD lenslerin kameraya bağlantı yerinde bugünkü EF lenslerde olduğu gibi bir harf ve 3-4 rakamdan oluşan bir kod bulunur. L harfi, 1971′i M harfi 1972′yi gösterir ve bu düzenle devam eder. Ardından gelen rakamın ilk ve ya ilk iki basamağı tarihi belirler. Son iki basamak ise her zaman Canon’un kendi kullanımı içindir. A harfi 1986′ya tekabul eder ve alfabenin başına döner. Mesala S516 kodu 1978 5inci ay üretimi lens demektir veya   C1219 1988 üretimi 12inci ay demektir.

Son olarak sizlerle Canon FD serisi lens posterini paylaşmak istiyorum.

Umarım yazılanlar analog makinelara ve analog lenslere ilgisi olanlara yardımcı olacaktır.
Aydın Tuna Palabıyıoğlu

Yazıyı beğendiniz mi?

1 Yorum

  1. Kaan

    Merhaba FD lens alacağım. İki farklı lens var
    Canon FD 50mm 1.8 S.C
    Canon FD 50mm 1.8

    Sizce hangisi iyidir ? S.C. iyi mi oluyor acaba

Yorum Yaz