Fotoğraf Teknikleri

Fotoğraf Çekme Teknikleri

Fotoğraf Ekipmanları

Canon 70-200mm Lensler ve Çekilmiş Fotoğraflar

4.88/5 (8)

Fotoğraf çekimi yaparken; portre fotoğraf olsun, yolda geçen bir insan yada çocuk fotoğrafı olsun. Fotoğraf çekim esnasında modelin dibine girmek pek fazla sevilmez. Hem model rahat olamıyor hemde siz rahat olamıyorsunuz. Bu yüzden Canon 70-200mm Lensler sizin için güzel bir alternatif olabilir. Böylece çok fazla yakınlaşmadan da istediğiniz fotoğrafları çekebilirsiniz.

Full Frame ile Crop Sensöz Farkı Nedir?

Kullandığım fotoğraf makinası Full Frame sensöre sahip 5D mark 3 fotoğraf makinası. Kısaca FF ile Crop sensörlü fotoğraf makinası ve sonuçlarından bahsedelim.

  • Full frame boyutu: 36x24mm
  • Crop sensör: 24x16mm

Aralarında 1.5 katı fark var. Bu nedenden dolayı crop sensörüne sahip bir fotoğraf makinası kullanıyorsanız 1.5 ile çarpılıyor eğerki canon kullanıyorsanız bu oran 1.6’dır.

Nikon’da full frame ile crop sensöre sahip fotoğraf makinasını ayrımı

  • FX = Full Frame sensör
  • DX = Crop censure

Canon’da full frame ile crop sensöre sahip fotoğraf makinasını ayrımı yok, fakat lens ayrımı vardır

  • EF : Full frame ve Crop sahip gövdeler uygun lens
  • EF-S : Crop sahip gövdeler uygun lens

Canon Full Frame gövdelere EF-S kullanılmaz, eğerki takarsanız içindeki aynayı kırarsınızın. Arkadaşımın başına geldi.

Aşağıdaki fotoğrafdan arasındaki farkı görebiliyorsunuz. Crop sensörlü bir makina kullandığınızda çarpandan dolayı kadrajınız dar olucaktır.

Örneğin: Crop sensöre sahip bir gövdede 50mm 1.8 lensiniz var. 50×1.6= 80mm odak uzaklığı demek olur.

Full frame bir makina ise direkt 50mm olarak kullanabilirsiniz.

Aşağıdada 28mm lens örneği mevcut.

Crop Sensör Full Frame Karşılaştırma

FF ile Crop arasınıdaki farkı anladıktan sonra şimdi 70-200 lensler hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

En çok tercih edilen 70-200mm lensler

  • Canon EF 70-200mm f/4L USM Lens
  • Canon EF 70-200mm f/4L IS USM Lens
  • Canon EF 70-200mm f/2.8L USM Lens
  • Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM Lens

Görmüş olduğunuz gibi lenslerin uzantılarında bir takım kısaltmalar mevcut bunların ne anlama geldini aşağıdaki yazıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Lenslerdeki Kısaltmalar Ne Anlama Geliyor?

Canon EF 70-200mm f/4L USM Lens

Bu lensin en büyük özelli diğer lenslere göre en hafif olmasıdır (705 g). Keskinliği ile kendisi kalıtlamış bir lenstir. Ve fiyat performans olarak degerlendirirsek L serisinin iyi lenslerinden birisidir. Fakat bu lensin IS özelliği yoktur eğerki elleriniz titriyorsa sabit fotoğraf çekemiyorsanız sıkıntı olabilir.

Canon EF 70-200mm f/4L IS USM Lens

70-200mm f/4L USM lensden tek farkı dış kaplaması suya toza karşı dayanıklı hale getirilip optik kalitesi yükseltilip ve IS özelliği eklenmiştir. IS özelliği size 4 stop avantaj sağlıcaktır.

Canon EF 70-200mm f/2.8L USM Lens

70 ile 200 arasında yüksek görüntü kalitesi sağlamaktadır. Fakat bu lensin dezavantajı IS özelliğinin olmaması. Elde çekim yaparken enstantane hızı 1/400-500 için hareket eden nesnelerde sorun yaşıyabilirsiniz. Diğer bir dezavantajı ise 1310g ağırlığında olmasıdır.

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM Lens

Hemen hemen bütün profesyonel fotoğrafçıların kullandığı lens diyebilirim. Güçlendirilmiş gövde her türlü sert hava koşullarına dayanıklıdır. F2.8 diyafram aralığı sayesinde düşük ışık koşullarında fotoğraf çekmenizi sağlar. Tripod kullanmadan az ışıklı ortamlarda elde çekim yapabilirsiniz. IS özelli sayesinde 4 stop’a kadar etkilidir. F2.8 çok güzel portre fotoğraf yakalayabilirsiniz. Lensin ağırlığı ise 1490g’dır.

Sonuç olarak ben bu lensi günlük lens olarak kullanmayı düşünüyorum. Sokakta gezerken geniş açı mimari yapı ilgimi çekmiyor. Manzara fotoğrafı için ileride canon 16-35 lensini düşünüyorum.  Aklımdaki model Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM her ne kadarda ağır olsa kısa süre içerisinde alışırım diye tahmin ediyorum. Sonuçta lensi bir kere alıyoruz sonrasında body gövdeler hep değişiyor bence lense yatırım yapılmalı. 1-2 sene sonra farklı gövdeler çıkıcak. Artık kısmet bakalım ne zaman alıcam aldığımda inceleme yazımı paylaşıcam. Umarım yararlı bir yazı olmuştur.

70-200 ile Çekilmiş Örnek Fotoğraflar

Odak uzaklıgı 200mm
Odak uzaklıgı 200mm

Odak uzaklığı 160mm
Odak uzaklığı 160mm

Odak uzaklığı 155mm
Odak uzaklığı 155mm

Odak mesafesi 75mm
Odak mesafesi 75mm

Odak mesafesi 179mm
Odak mesafesi 179mm

Odak mesafesi 70mm
Odak mesafesi 70mm

Screen Shot 2014-01-11 at 18.48.00
Odak mesafesi 70mm

Odak mesafesi 70mm
Odak mesafesi 70mm

Odak mesafesi 165mm
Odak mesafesi 165mm

Odak mesafesi 150mm
Odak mesafesi 150mm

Odak mesafesi 165mm
Odak mesafesi 165mm

Odak mesafesi 200mm
Odak mesafesi 200mm

Yazıyı beğendiniz mi?

1 Yorum

  1. huseyin

    Guzel calisma olmus eline sağlık.

Yorum Yaz