Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Beyaz Dengesi Nedir?

Beyaz Dengesi Nedir?
Özge Kurtaslan

Beyaz Dengesinin ne olduğunu tam olarak bilmiyor veya kullanmak konusunda tereddütler mi yaşıyorsunuz? Üzülmeyin yalnız değilsiniz. Fotoğrafçıların pek çoğu bu konuyu anlamakta ve kullanmakta sorun yaşadığını itiraf ediyor. Ama şimdi bilmediklerinizi öğrenmenin tam zamanı.

Kaynağımız olan online videolu eğitime de buradan ulaşabilirsiniz: Dijital Fotoğrafçılık Video Eğitimi

En basit haliyle beyaz dengesi yani White Balance (WB) renkleri fotoğrafta en doğal haliyle yansıtmaya yarar. Fotoğraflarda bazen olması gerekenden daha sarı-turuncu ya da mavi-mor çekimlerle karşılaşmışsınızdır. Çıplak gözle gördüğünüzden oldukça farklı renkler elde ettiğiniz fotoğraflardaki sorun beyaz dengesidir.

Beyaz dengesinin bilimsel temelinde renklerin sıcaklığı yatar. Farklı ışık kaynakları farklı sıcaklıklarda renkler oluşturur ve beyaz bir objeye farklı renkte bir ışık kaynağı tutulduğunda beyazlar farklı renkte görülür.

kelvin_yatay

 

Yukarıda görüldüğü gibi gökyüzü mavileri en yüksek sıcaklıkları oluşturur ve bu değerler 1000K sıcak mum ışığına kadar değişir.

Bu ayar günlük deneyimlerimizden yola çıkarak beynimizde kendiliğinden yapıldığı için fotoğraftaki ihtiyacı göremeyebiliriz. Yani beyaz bir kağıt aşırı ışık durumları haricinde bize beyaz görünecektir. Ancak bir dijital fotoğraf makinesinde ortamdaki renk ve ışıklandırmaya göre çok farklı sonuçlar elde edilir.

Fotoğraf Makinesinde Beyaz Dengesi Ayarları

Fotoğraf makinenizin otomatik modda karedeki bütün renk sıcaklık yoğunluklarını ölçerek buna uygun bir değer belirler. Örneğin gökyüzünün yoğunlukta olduğu bir görüntü için yüksek sıcaklık değerlerini aldılar ve daha turuncu bir görüntü uygular.

Kameranın bu algısını değiştirmek için soğuk ışıklarda fotoğrafa sıcak, sıcak ışıklarda soğuk filtreleme uygulamasını söylemelisiniz. Bunu da beyaz dengesini değiştirerek yapacağız.

Her kamerada farklı bir beyaz dengesi ayarlaması bulunmaktadır. Pek çoğu ise size otomatik olarak ayarlamada yardımcı olacaktır. Bunun için ayarlarınızı kontrol edin ve makinenizin kullanma kılavuzuna göz atın.

Önceden ayarlanmış Beyaz Dengesi Seçenekleri

white-balance-comparison1

  • Auto – Fotoğraf makinenizin otomatik olarak ayarladığı bölümdür. Çoğunlukla doğru çalışır. Yine de farklı ışık durumlarıyla karşılaştığınızda fotoğrafları kontrol edin.
    Tungsten – Daha çok iç ortamlarda çekilen fotoğraflar için kullanılır. Ampulle gösterilir ve klasik bir ampülle aydınlatılan ortamlarda kullanılır. Fotoğrafı soğuk renklere çeker.
  • Fluorescent – Florasanla aydınlatılan ortamın soğuk renklerini canlandırır ve ısıtır.
  • Daylight/Sunny – Beyaz ışık ayarıdır. Bazı kameralarda bu ayar olmaz çünkü hiç bir ayar seçili değilken bu ayar kullanılır.
  • Cloudy – Genelde ortamı ısıtır.
  • Flash – Makinenin flaşının oluşturduğu biraz soğukluğu ısıtır.
  • Shade – Gölgede yapılan çekimler için kullanılır. Biraz ısıtır.

Manual Beyaz Dengesi Ayarları

Yukarıdaki ayarları kullanarak büyük çoğunlukla doğru beyaz dengesine ulaşırsınız. Ancak kullanmak isteyenler için manuel WB ayarlarını da aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.

Modeller arası değişiklikler olsa da temelde beyaz dengesini ayarlamanın belli başlı kuralları vardır. Öncelikle referans olarak kullabileceğiniz beyaz veya gri kağıtlara ihtiyaç vardır.

Önce fotoğraf için bütün koşulları hazırlayın ve istediğiniz fotoğrafı çekin sonra aynı ışığı alan bölgeye fotoğraf makinenizin ayarlarına göre beyaz ya da gri kağıdı koyup onu çekin. Kağıdı kaldırıp tekrar çekim yaptığınızda istediğiniz sonuca ulaştığınızı göreceksiniz.

White_balance_explained1

 

Submit a Comment